Sinaia – Poiana Regală

      Am ales ca destinație de vacanță anul acesta Sinaia, din motive mai mult obiective decât subiective: în primul rând este cea mai apropiată stațiune de munte accesibilă cu trenul, în al doilea rând rămăsesem cu ceva datorii la capitolul obiective de vizitat și voiam să le acord mai multă atenție.

      Dacă în prima zi am luat orașul la pas (Parcul Dimitrie Ghica, zona Peleș-Pelișor, zona centrală), a doua zi am pornit spre Poiana Stânei (ii) Regale, acesta fiind și singurul traseu montan pentru începători cu plecare din Sinaia. Pentru că pensiunea la care am fost cazată nu era foarte aproape de Peleș, am ales să îmi conserv forțele, și așa împuținate, pentru urcuș, așa că am luat autobuzul (traseul 2) până la Hotelul Furnica, de unde am pornit pe drumul spre Cota 1400, urmând marcajul bandă albastră, până la intrarea propriu-zisă în pădure, pe Poteca Regală. Traseul nu este unul foarte populat, probabil turiștii preferă drumul spre Cota 1400, accesibil cu mașina. Frica de urși fiind mai mare decât dorința de a explora în liniște pădurea, am așteptat până la sosirea unui grup de turiști, la fel de speriați ca mine. Am pornit împreună, cu pauze lungi și dese. Am reușit să fac câteva fotografii cu bestia de cameră mai grea decât mine (:D), dar nu câte aș fi dorit. Deh, ceilalți nu aveau răbdarea necesară să mă aștepte pe mine și nici nu împărtășeam pasiunea pentru fotografie, iar eu nu eram dispusă să dau nas în nas, prin pădure, cu Moș Martin.

      Revenind la oile noastre, traseul este unul accesibil (poteca este pietruită, urcușul nu este foarte abrupt), dar pentru un începător nu poate fi parcurs în timpul estimat pe indicatoare sau în ghidurile turistice (40-45 de minute), mai ales dacă vrei să te mai oprești, să îți tragi sufletul, să admiri peisajul sau să faci fotografii. Nouă ne-a luat în jur de două ore dus și o oră la întoarcere. Deși drumul prin pădure nu oferă ceva spectaculos (în afară de clopoței, copaci prăbușiți, pietre, mușchi, răcoare), odată ajunși în Poiană eforturile ne-au fost răsplătite. Panorama este impresionantă.

      Am coborât în Poiană, am stat puțin pe iarbă.  Pe o latură poiana este mărginită de scoruși (plini de rod în această perioadă), iar cât privești cu ochii sunt fel de fel de flori specifice (zona fiind și rezervație naturală). De aici, traseul continuă spre Piatra Arsă, dar noi ne-am oprit. Există și posibilitatea de a continua la pas spre Cota 1400, timp estimat – o oră (cu siguranță mie mi-ar fi luat mai bine de două). La întoarcere am urcat  pe Stâncile Franz Joseph, monument natural geomorfologic, de unde se deschide o privelişte ameţitoare asupra întregii văi, între Poiana Ţapului şi Sinaia. Cele două formațiuni muntoase au fost amenajate la cererea regelui Carol I în 1896, cu prilejul vizitei de trei zile pe care liderul austriac urma să o întreprindă în toamna anului respectiv în Regatul României. O panoramă la fel de plăcută și din vârful Stâncii cu Clopoței.

     Mi-ar fi plăcut să fac drumul de întoarcere pe alt traseu, spre Poiana Țapului, dar ceilalți nu s-au arătat interesați, așa că am pornit spre Sinaia, de data aceasta alegând poteca ce ne-a adus în spatele Castelului Peleș.

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Alex spune:

  Ziua bună, dragă Irina. Mă bucur că ne-ai povestit atât de frumos despre vacanța ta la Sinaia. Un loc tare frumos, unde merg de fiecare dată cu mult drag. Sunt atâtea lucruri și locuri faine de văzut acolo, iar peisajul este superb, în orice direcție ai apuca-o.
  Numai bine îți doresc și zile frumoase! 🙂

  1. Irina spune:

   Mulțumesc, Alexandru. Într-adevăr, Sinaia e o bijuterie turistică. Un orășel de munte curat, amenajat cu bun-gust, cu foarte multe flori pe străzi, în grădini, la ferestre sau balcoane. Are un parfum aparte. 🙂
   Toate cele bune și ție!

 2. Iosif spune:

  Minunatii paradisiace ! Merci, draga Irina !

  1. Irina spune:

   Cu plăcere. Într-adevăr, un loc minunat!

Cuvântează, dacă ți-este voia!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s