Condamnare

Mărturisiri

      Timpul nu vindecă rănile, nu șterge amintirile. E doar o formulă-descântec pe care oamenii în suferință și-o repetă până ajung să o și creadă. Frânturi de zile, trăiri, gânduri, cuvinte se acumulează și se suprapun asemenea ridurilor. Odată cu ele. Pe palimpsestul memoriei. Ai vrea să uiți, să te lovească o amnezie selectivă. Elimini toate dovezile palpabile, materiale, concrete ale acelor clipe. Le distrugi cu disperarea criminalului care își spală frenetic mâinile cu săpun, crezând că altfel își va spăla și vina. Dar amintirea lor afectivă rămâne. Chinuitoare.

       Cel mai tare  doare nu trădarea, nici minciuna. Cel mai tare doare propria slăbiciune în fața acestora. Neputința de a citi dincolo de mască și de rol.  Faptul că ți-ai permis pentru o clipă să crezi. Să speri. Te-ai înșelat pe tine însuți. Te-ai trădat. Și acum nu mai știi cum să repari asta. Știi doar că nu vrei să se mai repete. Nici măcar pe jumătate. Nici măcar pe sfert. Nici măcar pe  a o mia parte. Așa că nu mai poți să crezi nimic. Și nu mai poți să speri.

      Suferința nu aduce nimic bun. Un alt mit creștin uzitat. Suferința doar te face mai suspicios, mai crud, mai vulnerabil, mai nesigur pe propriile forțe. Suferința te transformă cu încetul din victimă în călău.

     Ar trebui să înființeze cineva un tribunal al delictelor afective, sentimentale. Să păgubești de încredere pe cineva, zic eu, e o crimă îngrozitoare. E tot un fel de moarte. Pe picioare.

Publicitate

10 gânduri despre &8222;Condamnare&8221;

 1. Parcă (și nu doar parcă) mi-ai citat din suflet…
  Tare aș vrea să mă înșel și să nu fie doar un descântec surd și mut și paralizat și la un moment dat, când oi fi ajuns la fundul sacului cu sentimente timpul să se fi achitat de datoria lui de a le face uitate pe toate relele…
  Încă mai sper!

  1. Nu știu ce să spun, Ioana, eu nu mă pricep la încurajări. Știu doar că eu nu am uitat nimic. Nu numai că nu am uitat faptele în sine, dar trăirile sunt la fel de intense. După ani și ani. Și tare aș mai vrea să bifez anumite amintiri cum bifezi mailurile sau fotografiile pe care vrei sa le ștergi din calculator sau telefon. Dar nu pot 😦 .

 2. Amintirile negative ce s-au întiparit în subconstient, pot fi sterse, anulate, doar prin credinta, speranta si dragoste de Viata, pasionala, sacrificatoare, neconditionata, fara prejudecati, acceptând realitatea dura, ca pe ceva normal, firesc, care te ajuta (obliga) sa cauti solutii noi, sa cercetezi, sa lucrezi, cu toate fortele si capacitatea rational-sentimentala spre visul, dorinta si/sau scopul ales în aceasta viata 3D… zic si eu ! 🙂
  O zi cu Soare încarcata de frumuseti si culoare, draga Irina !

 3. Ai dreptate, suferința e chinuitoare și, dacă nu reușești să treci peste ea, ajunge să lase urme adânci. Totul e să te lămurești singură dacă merită să suferi atât și să ai tăria să pui punct. Un punct maaaaare și gata. Ce a rămas în urmă…. în urmă să rămână.
  Toate cele bune și cer senin! 🙂

  1. Alex, in cazul meu nimic nu rămâne în urmă. Toate se adună, se acumulează. Sunt prezente simultan. Tabula rasa nu voi mai fi niciodată.
   Numai bine!

 4. Nici la mine timpul nu a vindecat, nici dupa 6-7 ani. Este o iluzie ca timpul vindeca, noi ne vindecam, noi ne pansam ranile asa cum stim mai bine, noi ne privim in fiecare zi cicatricile si in fiecare zi invatam sa traim cu ele. Ce stiu e ca nu mai doare asa de tare, si nu, nu pt. ca m-am obisnuit cu durerea ci pentru ca incep sa ma iert pe mine.

  1. Cred că depinde și de cât se implică fiecare afectiv. Mulți trec ușor peste eșecuri pentru că nici nu se implică, le este indiferent. Sau au o toleranță mai mare la frustrare. Ține și de natura noastră … sensibilă.

Cuvântează, dacă ți-este voia!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s