Jurnalul de sâmbătă (10)

         Sâmbătă, 10 februarie 2018

       Zi de primăvară grăbită, înșelătoare. Același aer călduț, bolnăvicios de călduț, ca atunci. Aceleași amintiri și întrebări rătăcind nebune în căutarea unor răspunsuri plecate pe drumuri neștiute. De ce? Oare de ce?! De ce atunci? De ce acum? Poate că atunci pentru că acum. Sau poate că acum pentru că atunci, cine mai știe?!

         Așteptarea e cea mai ingrată stare. Așteptarea a ceva incert. Atât de incert încât orice plan de viitor se oprește acolo, la acea graniță, dintr-o superstiție incontrolabilă. Din teama că vei pierde totul numai dacă vei îndrăzni să vezi sau să visezi sau să calculezi mai departe de acel moment. Așa că viitorul, dintr-odată, nu mai există. Se oprește la mâine. Apoi la alt mâine și tot așa. O viață păcălită de azi pe mâine. Nu se știe câți mâine și nici nu vrei să știi. Nu acum. Există doar un trecut dilatat enorm și un prezent fad, fără alte trăiri decât grija. Grija pentru acel viitor pe care nu mai îndrăznești să-l mai concepi de teamă să nu-l avortezi prematur. Pentru prima dată realizezi că viața e scurtă și imprevizibilă și că-ți poate juca oricând feste. Da, da, chiar ție! Ție, care ai iubit-o atât de mult.

        ,,Being alone has a power that very few people can handle” (Steven Aitchison). Vei înțelege asta doar dacă ești singur. Și doar în momentele de restriște. În acele momente când te întrebi dacă tu ai ales singurătatea sau te-a ales ea pe tine. Când, deși se transformă într-un mare dezavantaj, ești convins că nici altfel nu se putea. Că ar fi fost mai rău decât așa. Că o companie nepotrivită te-ar fi măcinat constant pînă ți-ar fi distrus tot ce te face unic, ca om. Că n-ai fi avut parte de bucurie nici măcar în puținele secunde când ai gustat fericirea. Poate ai fi înnebunit, poate l-ai fi părăsit, poate te-ai fi obișnuit. Cert este că nu ai fi mai trăit. Nu, ar fi fost un preț prea mare. Aceeași concluzie și dacă extinzi conceptul de singurătate. Oare ai fi fost în stare să menții timp îndelungat niște relații formale, amicale, doar pentru a avea un ajutor în situații ca aceasta, excepționale?! Până acum ai făcut ce-ai făcut și te-ai descurcat. Cum se descurcă însă un om singur, imobilizat, într-un spital din România? Un om care nu are pe absolut nimeni apropiat de partea sa.  Un singuratic prin natura sa. Un om fără partener, nici copii, nici părinți în putere, nici vreun prieten, văr sau verișoară. Un om care s-a descurcat toată viața singur și știe să trăiască doar așa. Un om care nu știe și nu poate să primească pomană sau ,,ajutor” de la altcineva.  Cum se descurcă acel om care nu are pe nimeni să îi dea de mâncare cu lingurița, să dea o fugă la chioșcul de jos sau la farmacie, să îi bage bani în buzunar infirmierei care-i schimbă plosca sau să cheme asistenta când trebuie schimbată perfuzia? S-a gândit sistemul medical din România și la el, a luat în calcul și așa ceva?! Nu știi, dar poate vei afla. Cât de curând și chiar pe pielea ta.

           Deocamdată e februarie. 10. Același aer, același soare, aceiași ghiocei, aceeași mână, același ochi, același aparat de fotografiat. Același om, dar care s-a pierdut pe sine undeva. Primăvară sterilă. Întâiași dată când ghioceii îți trezesc doar amintiri și nimic altceva.

Reclame

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Nu ştiu ce se mai poate spune. Că am aceleaşi gînduri şi trăiri? Nu consolează pe nimeni asta. Se simte aşa o tristeţe şi o deznădejde în gîndurile tale încît cuvintele mele devin de prisos. Aş invoca speranţa, dar mai întîi ar trebui să crezi în ea. Pot să-ţi urez doar să-ţi vină primăvara, în ciuda semnelor de iarnă prematură.

  2. Poteci de dor spune:

    Să-ţi fie mâinele mai însorit ca azi. Şi să fie de scurtă durată „hopul” ăsta peste care trebuie să treci.

Cuvântează, dacă ți-este voia!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s