Dorință

        Cum ar fi să-ți poți alege „vecinii” când cumperi bilete la teatru? Să îl ocolești pe puștiul care mănâncă portocale și verifică ceasul pe telefon de trei ori pe minut, bâțâindu-se pe scaun de zici că e cutremur, în acompaniament de râsete înfundate și glume de cocoș puber aruncate fătucilor care îl flanchează. Și pe domnița aflată la dietă, care bea tacticoasă iaurt. Să ocolești și duduițele placate cu aur, care râd pudic la fiecare înjurătură neaoșă ce le violează urechile virgine. Și cumetrele care sunt mai interesate de forma farfuriilor sau de croiala rochiilor personajelor decât de conflictul dramatic. Și grobienii care nu știu decât să grohăie când aud cuvintele cu p. Indiferent de context. Și cuplurile respectabile care plescăie din buze si acompaniază cu „aha” orice sărut, pasional sau virginal. Și turmele de elevi gălăgioși aduși cu japca de dom’ profesor, pentru că la teatru e mai bine ca la bar, nu-i așa? Și toți inculții și nesimțiții care ar trebui să știe că simpla ocupare a unui loc într-o sală de spectacol nu te face nici mai deștept, nici mai „bogat spiritual”.

Reclame

17 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. A thorn in your side spune:

  Simplu: încurcă-te cu cine trebuie, umple-te de bani şi închiriază toată sala pentru un spectacol privat unde vei fi unicul spectator. 😉

  1. Irina spune:

   Foarte simplu! Mai ales partea cu încurcatul. Am toate atu-urile pentru asta. 😆

   1. Te-aş bate cu prosopu’ ud! Ai atuuri, doar că ţi-e atît de teamă de tine însăţi încît n-ai curaj să le foloseşti. Iar viaţa trece în timpul ăsta de parcă nici n-ar fi fost.

    1. Irina spune:

     Nu am unde sa cunosc pe cineva de sex opus în mod natural. Poate doar agricultori rumeni și burtoși, dar aceștia nu vor teatru, ci grătare, nunți și cumetrii. Aș putea scrie un roman foileton cu încercările mele de a mă cupla. 😆 Deci chiar nu am stat cu mâinile în sân. Dar nu am găsit ce îmi doresc, iar când am găsit nu a fost reciproc. Eu relații călduțe nu pot accepta, le prefer singurătatea. 😉

     1. A thorn in your side spune:

      Iartă-mă, te rog. În prima parte am glumit amar, dar în partea a doua am fost serios. Poate nu e locul tău acolo unde alegerile sînt limitate. Fă un salt – a leap of faitlh – şi încearcă altceva. O altă sală de teatru, un alt public, un alt… început. Undeva departe. Viaţa ta e în mîinile tale. 😉

      1. Irina spune:

       Aaa, nu. Sunt o fire stabilă și conservatoare. Nu aș schimba locul pentru nimeni și pentru nimic. Acum am și locuința mea, serviciu stabil aici. Nu aș pleca. Nu dau ce am obținut cu​ efort și în ani de sacrificii pentru ceva nesigur și incontrolabil, care nici măcar nu ține doar de mine. Nu sunt o călătoare 🙂 .

       1. A thorn in your side spune:

        Era doar o idee. Cîndva gîndeam ca tine, dar am făcut saltul fără să mă las afectat de dubii şi nu l-am regretat niciodată, ba dimpotrivă – am regretat doar faptul c-a durat mult prea puţin. Uneori o schimbare dramatică poate fi spre binele nostru. Zic şi eu. 😉

 2. Poteci de dor spune:

  Mă miră şi întristează ce spui. Nu cred deloc în diferenţe geografice. Deloc. Şi totuşi, aici, în afară de două telefoane care-au sunat în timpul piesei, nu am întâlnit comportament din ăsta atât de evident. Poate-am fost eu la piesele greşite, nu ştiu.
  Da, ar fi bine să poţi alege vecinii în cazul ăsta. Nu ştiu cum…

  1. Irina spune:

   Ba eu cred in diferențe geografice. Diferența se vede și între Brăila și Galați. Brăila e un oraș mic, nu e centru universitar. Nu e nici măcar oraș turistic sau vreun mare centru economic. E oraș de agricultori, proxeneți și confecționere. Și nu vreau sa jignesc pe nimeni spunând asta. Tinerii „citiți” și oamenii cu un anumit nivel de educație și cultură sunt în număr destul de mic. Mai vin pe la o lansare de carte, la un restaurant de nișă. Se cunosc toți între ei, au „cluburile”lor. Aici evenimentele marcante sunt nunțile și cumetriile. Iar teatrul supraviețuiește datorită elevilor aduși din obligație, altfel sala ar fi pe jumătate goală sau chiar mai rău, așa cum este in perioada vacanțelor școlare. Tot așa cum Teatrul de Păpuși supraviețuiește grație spectacolelor organizate pentru grădinițe.

   1. Poteci de dor spune:

    Of… nu mă gândeam că e aşa, chiar mă întrebam de ce sunt aduşi elevii cu forţa, credeam că a apus era aia…

 3. sweet & salty spune:

  Spune-mi ca te-ai jucat. Nu poate fi la teatru așa. Nu la teatru. 😊

  1. Irina spune:

   Nu m-am jucat. Așa e la teatru la Brăila. Și merg cam de două ori pe lună, nu a fost doar un accident 😦 .

   1. sweet & salty spune:

    Speram să fie o parodie. Lumea se degradează. E un spectacol trist și grotesc. Devine ieftină, ca un obiect made in China.

 4. szqwer spune:

  Asta a fost descrierea perfecta a vizionarii unui film la un mall bucurestean.De cate ori am mai mers accidental,ma incearca porniri criminale pe durata filmului.
  La teatru si la opera lumea e mai normala,exceptand cateva ipochimene care vin pe acolo cu nu stiu ce scop.
  Trist tare,ma bucur ca sunt salile pline,dar nu cu asa ceva!

  1. Irina spune:

   Eu la film nu merg tocmai pentru că îmi imaginez că acolo e un alt gen de public, nu pe placul meu. Iar filmele îmi place să le văd în liniște și intimitate, altfel nu rețin nimic :). Porniri criminale am avut și eu cam la toate spectacolele de până acum. La ultimul n-am mai rezistat și m-am luat de puștiul care molfăia portocala și vorbea continuu, pe un ton profesoral și cu o figură cât se poate de fioroasă, dacă este să îi dau crezare fratelui meu 😆 . Bineînțeles că nu s-a potolit mai mult de două minute, ba parcă și mai abitir a continuat, parcă să îmi facă în necaz.

 5. Alex spune:

  Of, cât de adevărat este ceea ce spui! În cele mai multe locuri din orașele de provincie din România, așa se întâmplă. În loc să se bucure de un eveniment cultural, de un spectacol adevărat (de care oricum nu prea au parte), „spectatorii” provinciali se întrec în comportamentul necivilizat, în mitocănie și grobianism. Iar dacă îndrăznești să le faci observație, ești privit ca un ciudat. Cum adică să stai la spectacol și să nu scoți o vorbă, să nu faci nicio remarcă de mocofan, pardon…jmekăr de cartier! Să vadă lumea că ești acolo și nu mai e nimeni ca tine!?
  De-asta preferă unii să mearga mai bine la București, o dată la nu știu cât timp și să vadă un spectacol ca lumea, printre oameni civilizați…
  Mai e mult până la civilizație, în țara asta…
  Numai bine, dragă Irina! Să ai numai zile frumoase! 🙂

  1. Irina spune:

   Se pare că stii despre ce vorbesc. Așadar nu sunt eu o ciudată arțăgoasă 🙂 . Toate cele bune, Alex!

Cuvântează, dacă ți-este voia!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s