Impresii la sfârșit de săptămână

            La Brăila cuțitele au fost înlocuite cu pistoale. E de bine, zic.  Am evoluat. Ne-am modernizat și occidentalizat.

           Școlile românești s-au transformat în brigăzi artistice, iar cadrele didactice în animatori … culturali. Trendul anului 2017-reînvierea tradițiilor naționale, la toate nivelurile de învățământ, de la mici la mari. Vopsim garduri, plantăm flori, reciclăm cauciucuri și alte materiale. Și facem toate astea, dacă se poate, îmbrăcați în costume naționale. Căminul Cultural e marea scenă de la sate. Nu există comună să nu aibă ansamblu folcloric, ca la carte. Sub oblăduirea generoasă și ochii înlăcrimați ai domnului primar și ai câtorva  fii ai satului, deveniți peste noapte dascăli la ciclul primar sau gimnazial. Cercul pedagogic, că e de română, matematică, învățământ primar sau preșcolar, s-a transformat, din întrunire metodico-științifică,  într-o serbare cu iz popular. Ingredientele principale: bucate tradiționale, elevi cântând și dansând, în costume naționale. Ba nici domnii și doamnele profesoare nu sunt …  de alt soi. Cu straie populare  proprii sau de împrumut, cântă și dănțuiesc hore, sârbe și brașovence de ridică praful, așa, ca pe la noi.

          Confesiunile unui student bazat, ajuns, din greșeală, la o facultate la stat: ,,Să-mi bag picioarele, frate! Eu am făcut o facultate cu bani, dar la aia dădeai banul, te duceai la sfârșit și erai promovat. Aici vor să mai vin și la examene, să mai pierd timpul și la copiat?”

        Studentul de azi, în România. Vine la examen cu o oră mai devreme, să își ocupe loc cât mai în spate. ,, La ce-avem azi examen? Are cineva cursurile în telefon? Ia bagă  acilișea, frate!” Intră profesorul. Primele zece bănci din față goale. În spate e aglomerație mare. Scrie sau dictează subiectele, după caz. În sală, rumoare. ,,Asta unde e, la Cursuri  sau  Laboratoare?” Apoi profesorul se așază la catedră și se preface, vizibil stânjenit, ocupat. ,,Studenții” scot telefoanele atotștiutoare și se pun pe copiat. După jumătate de oră, toți odată, au terminat. Se ridică în același timp și fac coadă la catedră, hăhăind, grăbiți să iasă la o țigară. Și-uite-așa a mai trecut o sesiune, cea de vară.

        Verificare la informatică aplicată. Primul subiect: „Enumerați cinci aplicații care vă sunt de folos în activitatea didactică și profesională.” Enumerați. Vă dați seama?! 95 % dintre studenți sunt terminați. Ar căuta pe Google, dar ce să scrie, frate? Cinci? Aplicații? Sau activitate?  Subiectul doi: „Realizați, într-o aplicație de calcul tabelar, următorul tabel” (zece linii și patru coloane și alte câteva indicații și precizări, mai mult decât lămuritoare). Studenții scot frumușel riglele, creioanele, radierele și îl desenează tacticoși pe foaie. Tabelul în Excel. Că pe foaie e mai frumușel.

        Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești. Un student bazat prezintă o lucrare de cercetare. Pare cam pierdut în prezentare, dar după haine se vede că trăiește pe picior mare.  Mulțumim pentru prezentare. Am avea și câteva întrebări, dacă nu vă e cu supărare. Pe ce suprafață se întinde această exploatație? Pauză mare. Cât timp a durat observarea? Pauză și mai mare. Mergi la loc și la mai mare! Țara te vrea fermier, frate. Pentru asta nu-ți trebuie carte.  Ca să citez un clasic în viață, degeaba înveți, teoria n-are nicio importanță. Practica este singura care ne dă … substanță. Să înveți și la facultate?! Te-ai dilit, frate?

         Să vă vând un pont. Pe internet se găsesc și ierbare de vânzare. Dai comanda și ți-a venit în câteva zile, gata legat și etichetat. Probabil și insectare. Nu ar strica o căutare. În curând și diplome de licențiat. Ba chiar, la ofertă, teze de doctorat.

Reclame

7 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. A thorn in your side spune:

  Trendul secolului, frate:
  Su-per-fi-ci-a-li-ta-te,
  naţionalism şi – poate –
  legea junglei peste toate!
  🙂

  1. Irina spune:

   Cu siguranță, nu poate. Legea junglei e peste toate. Am văzut acum câțiva ani un film, Idiocracy. O lume abrutizată, redusă la nevoile elementare. Exact spre asta ne îndreptăm.

   1. A thorn in your side spune:

    Cunosc filmul, ar fi putut fi mult mai dur dar a fost diluat special cred, ca să-l poată înghiţi şi „şmecherii” către care bate.
    L-am pus pe „poate” acolo doar pentru rimă, altfel sînt perfect conştient că e superfluu în context. 😉

 2. Poteci de dor spune:

  Nu se prea întrezăreşte soarele.Tot sper că nu e încă punctul culminat, că mai e timp, că…

  1. Irina spune:

   Eu sper doar să mă pot acomoda. Nu în sensul de-a face la fel. Doar să pot tolera și să fac în continuare cum simt eu. Acum sunt în faza de revoltă. Mă cert cu ei, vociferez pe la examene, protestez. Sunt un fel de nebuna anului, „disperata aia”. Și asta nu mă ajută cu nimic, dimpotrivă. Un singur om nu poate schimba lumea. Normalitatea e dată de majoritate. 🙂

 3. o femeie spune:

  si apoi sa ma mai de ce m-o luat un strain daca am facut facultatea ca Ponta….

  1. o femeie spune:

   ma mai intreb :D. am sarit un cuvant 😀

Cuvântează, dacă ți-este voia!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s