A fi sau a nu fi incinerat?

            Sunt scârbită de scandalul care a luat amploare, în ultimele zile, în jurul incinerării regizorului Sergiu Nicolaescu. Scârbită e puțin spus. Mi-e rușine ca trăiesc în această țară care se pare că s-a pierdut undeva în timp, prin Evul Mediu. Mi-e rușine că trăiesc printre făpturi (nu pot să le spun oameni) care de câteva zile nu au altceva de făcut decat sa întoarcă pe toate părțile o decizie strict personală, ce nu nu ar trebui să privească decât familia celui mort.

        De ce a fost incinerat? De ce s-a îmbrăcat văduva în alb? De ce a scris ce a scris pe coroană?De ce nu a fost sicriul descoperit?De ce? De ce? De ce? Parce que, vorba francezului. De-aia, dragii mei compatrioți, pentru că mai sunt, printre voi, și oameni care nu se ghidează dupa instinctul de turmă, oameni care pot lua decizii personale și nu decizii colective. Puțini, ce-i drept, dar sunt și îi vedeți ca pe o amenințare. I-ați linșa în numele tradiției, al obicieurilor strămoșești și al iubirii creștine. Fără măcar sa știți ce înseamnă toate acestea. Doar pentru că așa ați auzit, pentru că așa fac cei mulți și pentru că trebuie sa fiți în rând cu lumea. Idealul tău suprem, dragul meu compatriot, e sa fii în rând cu lumea, chiar dacă asta înseamnă sa fii corupt, ipocrit, bădăran, incult, prost-crescut, dar așa-zis patriot și creștin până la moarte.

            Incinerare? Blasfemie! Sfidare a creștinismului! Să le luăm capul păcătoșilor! Doar Dumnezeul nostru este unul ranchiunos si atotrăzbunator. Să îi huiduim în numele iubirii și al acceptării necondiționate! A încălcat regulile nescrise ale creștinismului?   Să-l ardă focul fără început și sfârșit! Incinerare sa fie, dar s-o știm și noi!

           Și a fost incinerat. Și ce e cu asta? Putea să fie înhumat. Și ce-ar fi fost cu asta? Și ce-ar fi fost dacă nu ar fi fost creștin? Ar fi fost singurul de pe pămant? Si chiar așa să fi fost, ce ar fi fost cu asta?

           A fost un Om și ca orice Om a fost liber să aleagă. Dacă nu ma înșel, libertatea este marele dar pe care Dumnezeul creștin l-a dat oamenilor. Dar poate între timp v-ați înțelepțit și nu mai aveți nevoie de libertate. Sau vi s-a cam urcat la cap și v-ați făcut stăpâni pe viețile altora, uitând să vi le trăiți pe ale voastre.

Reclame

Cuvântează, dacă ți-este voia!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s